Världspremiär för Audi Q2 i Geneve

Audi satsar på ett nytt marknadssegment och premiärvisar helt nya Audi Q2 på den internationella bilsalongen i Geneve. Den kompakta suven ska komplettera Q-familjen i det populära SUV-segmentet. Med en längd på 4,19 meter kombineras en kaxig design med en hög grad av funktion och körglädje. Dessutom med det senaste i teknikväg när det gäller infotainment, uppkoppling och assistanssystem.

“Vi har utvecklat ett distinkt genometriskt formspråk för Audi Q2 med unika designelement för modellen. Den har sin egen karaktär inom Q-familjen,” säger Audis designchef Marc Lichte.

Nytt robust formspråk
Resultatet är en kraftfull SUV med ett designspråk som är nytt för Audi med muskulära och kantigare former. Den högt placerade singleframe-grillen i oktagon-design och stora luftintag ger fronten ett massivt intryck tillsammans med de kilformade LED-strålkastarna. Den sportiga karaktären förstärks av taklinjen som sluttar mot C-stolparna som är markerade i kontrastlack. Bakpartiet definieras av en lång takkantsspoiler och diffusor med hasplåtsdesign.

Från sidan ger den höga sidolinjen Audi Q2 en coupelik design, medan de konkava sidorna vid dörrpartiet framhäver hjulhusen och quattrodrivningen. Audi Q2 mäter 1,51 meter i höjd och 1,79 meter i bredd. Överhängen är korta med en hjulbas på 2,60 meter och total längd på 4,19 meter. Karossen väger tack vare lättviktsteknik inte mer än 1205 kg med den minsta motorn och aerodynamiken har optimerats till låga 0,30 i cw-värde.

Avancerad teknik i interiör och assistanssystem
Audi Q2 erbjuds med flera av nyheterna som finns hos de större modellsyskonen, bl.a. Audi virtual cockpit med 12,3” digital skärm och två visningslägen, head-up display och en rad assistanssystem. Autobromsen Audi pre sense front är standard och vid kritiska situationer reagerar den med inbromsning för andra fordon och fotgängare. Andra system som erbjuds är adaptiv farthållare med Stop & Go, filbytesvarnare, kökörningsassistent som kan ta över styrningen i upp till 65 km/h, körfältshållare, trafikskyltsigenkänning och parkeringsassistent liksom cross-traffic assist rear, som med hjälp av radar varnar och bromsar för cyklister och fordon vid utbackning från parkeringsficka.

Ständigt uppkopplad
Interiört har Audi Q2 en MMI-skärm som är placerad högt på instrumentpanelen. Infotainmentsystemet styrs via två knappar och en vrid- och tryckbar ratt på mittkonsolen. Med tillvalet MMI navigation plus med MMI touch tillkommer en touchplatta på mittkonsolen där föraren kan skriva in resmål med pekfingret. Som säkert och bekvämt alternativ kan systemet styras genom naturlig röststyrning. Wi-Fi gör det möjligt för passagerarna att surfa och streama via mobila enheter.

Med Audi connect erbjuds flera online-tjänster som t.ex. parkeringsinformation och navigation via Google Earth. Abonnemanget med fast kostnad är inkluderat via Audi connect tack vare att SIM-kortet är fast installerat i bilen. Det tillåter även roaming i de flesta länder i Europa. Med Audi smartphone interface ansluts iOS och Android-mobiler enkelt till funktionerna i Apple Car Play och Android Auto och med Audi phone box kan mobiler med Qi-standard laddas induktivt. Med tillvalet Bang & Olufsen Sound System förstärks ljudupplevelsen med 14 högtalare och 705 watt.

Funktionell form
Högt insteg, bra sikt, plats för fem passagerare och stort bagageutrymme på 405 till 1 050 liter ger Audi Q2 den rätta SUV-karaktären. Förarens position är däremot sportigt låg i förhållande till ratten och mer lik förarställningen i en vanlig kombi. Som tillval finns praktiska lösningar som elbaklucka och tredelat ryggstöd i baksätet med genomlastningslucka.

Utrymme för kreativitet
Audi Q2 kan göras lika individuell som sina förare, både in- och utvändigt. Flera utrustningspaket finns för en sportigare eller mer robust offroad-look. Nya exteriöra lacker och kulörer som gul, orange eller röd i interiören ger utrymme för kreativa och personliga varianter. Interiören och dekorelementen kan dessutom belysas med LED i varierande styrka och färg med ett ljuspaket som kan väljas till.

Drivlina och chassi
Audi Q2 lanseras med sex olika motorer. Utöver en 1.0-liters trecylindrig TFSI-motor på 116 hk, erbjuds två fyrcylindriga bensinmotorer, 1.4 TFSI (150 hk) med cylinder on demand respektive 2.0 TFSI (190 hk). Den senare är en helt nyutvecklad motor med ny förbränning som nyttjar fördelarna hos en mindre motor vid dellast medan den ger fördelarna hos en motor med större cylindervolym vid fullast. Det ger både låg förbrukning och kraft över hela varvtalsregistret. Dessutom erbjuds tre fyrcylindriga dieselmotorer på 1.6 (116 hk) och 2.0 liter (150 hk och 190 hk).

Ny dubbelkopplingsväxellåda i toppversionerna
Samtliga alternativ erbjuds med antingen sexväxlad manuella växellåda alternativt sjuväxlad S tronic dubbelkopplingsväxellåda, förutom i toppversionerna 2.0 TDI 190 hk och 2.0 TFSI som är standardutrustade med en helt nyutvecklad S tronic dubbelkopplingslåda där verkningsgraden har ökat genom en ny typ av oljetillförsel och minskad friktion. Båda motorerna är dessutom fyrhjulsdrivna med quattro som standard. Även 1.4 TFSI COD och 2.0 TDI 150 hk erbjuds med quattrodrift i kombination med hjulselektiv momentfördelning och fyrlänkad bakaxel.

Progressiv servostyrning är standard medan ställbara dämpare finns som tillval liksom Audi drive select där föraren kan välja karaktär mellan auto-, komfort-, dynamiskt- eller bränslebesparande läge. Audi Q2 erbjuds även med ESC Offroad-läge för tuffare körförhållanden och har en markfrigång på 20 centimeter.

Marknadsintroduktion
Audi Q2 tillverkas i Ingolstadt och börjar säljas till sommaren och lanseras hos de svenska återförsäljarna under senhösten.

För mer information:

Audi Media Center

Q2 illustrated

Bränsleförbrukning: 
Modellen är ännu ej till salu och har ännu ej typgodkännande.

Tillbaka